ADAD-Metoden

ADAD (Adolescent Drug Abuse Diagnosis) är en strukturerad bedömningsmetod för unga missbrukare och unga med social problematik.

ADAD

Adolescent Drug Abuse Diagnosis är uppbyggt på intervjuer med ungdomar vid inskrivning, utskrivning och efter behandling. Ungdomarna får genom intervjun en möjlighet att påverka vården genom att ge sin egen bild av sin situation och tala om vad de vill ha hjälp med. Metoden kan användas i utredningsarbete, vid behandlingsplanering och för uppföljning och utvärdering.

Instrumentet med manual förvaltas av Statens Institutionsstyrelse och du kan läsa mer om ADAD på deras hemsida här. ADAD finns med i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård.

I Net-Klient finns stöd utformat för att underlätta arbetet med ADAD-metoden och för att bygga upp en databas som kan användas i behandlingsplanering, verksamhetsanalyser, rapportering och forskning. Net-Klient tillgodoser de olika behov som den unge, handläggaren och verksamhetsansvarige har. Net-Klient används idag av ca 200 kommuner, landsting och privata organisationer och innehåller stöd för inmatning av ADAD Inskrivning och Utskrivning, löpande textsammanställning med skattningsdiagram som växer fram under inmatning av intervjun.

Net-Klient erbjuder dessa moduler

ASI

east

ASI är en standardiserad bedömningsmetod för personer över 18 år med skadligt bruk och beroende. Den kan användas för kartläggning och uppföljning på individnivå, samt för systematisk uppföljning och verksamhetsutveckling på gruppnivå.

UngDOK

east

UNGDOK är en standardiserad bedömningsmetod för barn och unga (13–25 år) med skadligt bruk, beroende eller annan social problematik, som används för kartläggning och uppföljning på individ- och gruppnivå.

FREDA

east

FREDA är en standardiserad bedömningsmetod med tre instrument för att identifiera våldsutsatthet, kartlägga våldets karaktär och bedöma risker för fortsatt våld för personer över 18 år.

Vill du veta mer om Net-Klient?